Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Засилена вулканична активност: Изригна Стромболи – „Фарът на Средиземноморието“

[post-views]
Засилена вулканична активност: Изригна Стромболи – „Фарът на Средиземноморието“

Засилена вулканична активност бе регистрирана през изминалото денонощие. В Италия един от най-активните вулкани в Европа – Стромболи, зрелищно изхвърли лава. На индонезийския остров Ява наредиха евакуация заради огромната опасност след изригването на Семеру.

Един от най-известните европейски вулкани – Стромболи, изригна зрелищно в неделя следобед. Регистрирана е мощна експлозия, пирокластичен поток и лава, която е достигнала морето. Последвало е малко цунами, с височина от метър – метър и половина, съобщиха специалистите от Националния институт по геофизика и вулканология.

Няма данни за пострадали хора и нанесени щети след изригването на Стромболи, въпреки че на едноименния остров, намиращ се между континентална Италия и Сицилия, са прозвучали сирени за опасност.

Стромболи е известен като „Фарът на Средиземноморието“. Вулканът е активен от векове. Той изригва периодично, но обикновено изхвърля само дим и огнените му езици са истинска атракция.

Не толкова лека е ситуацията в Индонезия. Повече от 2 хиляди души бяха евакуирани по спешност на остров Ява, след последното събуждане на най-големия вулкан – Семеру. Той отприщи реки от лава и изпусна огромни облаци газ и пепел, които покриха околните селища и дори закриха слънцето.

Мусонни дъждове са подкопали и срутили купола на върха на вулкана и са предизвикали изригването, коментираха от местната агенция за управление при бедствия. Няма данни за жертви и пострадали. Властите обявиха най-висока степен на опасност. Те обособиха 8-километрова зона за сигурност и предупредиха населението да не приближава близката река.

При последното си изригване миналата година Семеру погуби повече от 50 души. Припомняме, че Индонезия е една от най-податливите на бедствия страни в света. Тя има най-голямото население, живеещо в непосредствена близост до вулкани.

Най-ново

Единична публикация

Избрани