Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обществото в Иран се раздели на тема: Трябва ли да съществува моралната полиция?

[post-views]
Размяна на реплики между Джо Байдън и ирански правителствен говорител

Обществено разделение се наблюдава в Иран след новината, че моралната полиция в страната се разпуска. Остава и несигурността за статута на службата, след като официален Техеран отказа да потвърди затварянето ѝ, а местни медии посочиха, че информацията за това е грешно разтълкувана.

Продължаващите близо 2 месеца антиправителствени протести в Иран принудиха главния прокурор на страната да разпусне моралната полция. Именно тя е органът който следи за стриктното спазване на религиозните предписания и стана причина за ескалацията на напрежението след ареста на млада жена заради неправилно поставен хиджаб през септември. Припомняме, че впоследствие 22-годишната Махса Амини почина и това отприщи общественото недоволство.

Мнозина смятат, че протестите отдавна са надхвърлили първоначалния си мотив, а именно отхвърлянето на хиджаба.

Нашми Абди – собственик на магазин за обувки – жена:

„С лозунгите си хората не искат само да се сложи край на моралната полиция, но и на цялата тази система. Вярно, едно от исканията е да се махне задължителното носене на хиджаб, но крайната цел е да падне режимът.“

Не са малко и тези, които държат на шериата и режима на аятоласите. Според тях начинът, по който се осъществява контролът е спорен, но носенето на хиджаб си остава задължително.

Вахид Сараби – поддръжник на режима – мъж:

„Моралната полиция трябва да съществува, но нека функционира съгласно ислямската етика и по начин, който Имам Заман би одобрил. С насилие и подобни подходи никой не може да докаже гледанта си точка, нито да направи нещо правилно.“

На този фон иранският президент Ебрахим Раиси и други политически лидери заявиха, че предписанията на Революцията могат да се прилагат „гъвкаво“ и подчертаха, че Техеран остава „гарант на човешките права и свободи“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани