Информационен център на Министерство на oтбраната

Заради заплаха за национална сигурност Латвия спря работата на руската телевизия „Дождь“

Заради заплаха за национална сигурност Латвия спря работата на руската телевизия „Дождь“

Руската независима телевизия „Дождь“ загуби лиценза си в Латвия. Това реши националният медиен регулатор на страната, според който медията

застрашава националната сигурност и обществения ред. Само преди дни латвийските власти глобиха телевизията, за това, че разпространява съдържание, с което подкрепя руската агресия в Украйна.

Смятана за последната руската независима медия „Дождь“ беше принудена да се премести в Латвия, за да избяга от налаганата в Русия цензура за отразяването на наричаната от Москва специална военна операция в Украйна.

След пет месеца, от 8 декември телевията няма да може да излъчва програмата си на територията на Латвия. Ръководството на медията, известна с критиката си към управляващите в Кремъл, определи обвиненията, като несправедливи и нечестни, но посочи, че ще се съобрази с решението на латвийския медиен регулатор. От медията обявиха, че ще продължат да подържат канала си в „Ю Тюб“, където се намира и най-голямата аудитория на телевизията.

Отнемането на лиценза на теливизията дойде, след като веднъж медията беше глобена с 10 хиляди евро, за това, че показва карта, на която окупирания от Русия кримски остров е част от руската федерация.

До крайно решение на Латвийски власти се стигна, след като един от водещите на телевизия преди дни призова зрителите да помогнат за изпращането на оборудване и удобство на руските войниците.

В последствие медията се извини и махна призива на водещият, който призна грешката си.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top