Информационен център на Министерство на oтбраната

Шойгу каза, че Украйна извършва „ядрен тероризъм“ в Запорожие

Шойгу каза, че Украйна извършва „ядрен тероризъм“ в Запорожие

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза днес, че Украйна съзнателно продължава да обстрелва Запорожката АЕЦ, създавайки заплаха от възможна ядрена катастрофа, съобщи ТАСС.

Шойгу каза, че руските сили са взели “всички мерки” да гарантират безопасността на електроцентралата, най-голямата в Европа, в условията на това, което той нарече “ядрен тероризъм” от Киев.

Украйна отрича да е обстрелвала съоръжението, което е под руски контрол още от първите дни на войната, и обвини Русия, за открития огън по него, отбеляза Ройтерс.

„Нашите подразделения са предприели всички мерки да осигурят безопасността на Запорожката АЕЦ“, каза Шойгу на своите военни ръководители в конферентно обаждане, чийто съкратен препис беше публикуван от министерството на отбраната.

“От своя страна, киевският режим се стреми да създаде появата на заплаха от ядрена катастрофа, като продължава умишлено да обстрелва обекта“, добави той.

Шойгу каза, че Украйна е обстреляла електроцентралата с 33 снаряда с голям калибър през последните две седмици. Повечето са били прехванати от руската противовъздушна отбрана, каза той, въпреки че „някои все пак са ударили обекти, които засягат безопасната експлоатация на атомната електроцентрала“.

“Определяме тези атаки на украинските войски като ядрен тероризъм“, добави той.

Ройтерс не успя да провери по независим начин достоверността на твърденията.

Москва и Киев взаимно се обвиняват за атаките срещу съоръжението. Киев също обвини Москва, че де факто използва електроцентралата като оръжеен склад.

Ядреният регулатор на ООН – Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) – настоява за създаването на зона за сигурност около централата, опасявайки се от потенциална катастрофа като в Чернобил.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза днес, че има “положителна динамика” в дискусиите с МААЕ по идеята.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top