Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Историческа среща в Тирана събра лидерите на ЕС и Западните Балкани

[post-views]
ЕС постигна съгласие за помощта за Украйна

Лидерите на страните от ЕС и колегите им от Западните Балкани се събират на историческа Среща на върха в Тирана. Президентът Румен Радев представлява България на форума, чиято цел е да подпомогне процеса на европейска интеграция на шестте държави от региона.

Стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог между Европейския съюз и страните от Западните Балкани, както и предизвикателствата пред сигурността като последица от войната в Украйна са сред водещите теми, които държавните лидери обсъждат в албанската столица.

Шарл Мишел – председател на Европейския съвет:

„Това в символна среща, първата от формата ЕС – Западни Балкани, която се провежда в държава от региона. Убеден съм, че бъдещето на децата ни ще бъде по-сигурно и по-успешно със Западните Балкани в Европейския съюз. Работим усърдно за постигането на тази цел и подписването на Споразумение за роуминга е конкретно постижение в рамките на договореното преди повече от година в Бърдо. Това означава много за бизнеса, за хората и за туризма. Това е силна и важна стъпка в правилната посока.

Друг основен елемент от разговорите е подкрепата ни за Западните Балкани с оглед на енергийната криза и затрудненията, предизвикани от войната на Русия в Украйна. Така показваме ангажимента си да засилим интеграцията и сътрудничестовото с региона.“

Разширяването е сред трите основни приоритета на ЕС, заяви преди срещата еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей.

Към момента Сърбия и Черна гора са най-напреднали и преговарят активно с Брюксел. Албания и Северна Македония започнаха процеса в началото на годината, а Скопие трябва да промени Конституцията си и да впише българите в нея преди да има реален шанс за присъединяване.

Босна и Херцеговина получи препоръка за начало на разговорите през октомври, а Косово все още е на стартова позиция по пътя си към членството в Европейския съюз.

Най-ново

Единична публикация

Избрани