Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-хубавото при отстрела на трофеен лопатар идва след лова

[post-views]
Най-хубавото при отстрела на трофеен лопатар идва след лова

Светлозар СТОЯНОВ

Еленът лопатар е по-дребен от благородния елен, като дължината на тялото му достига до 180 см за рогачите и 160 см за кошутите. Лопатарите имат дълга опашка, отгоре черна, а отдолу бяла, по която лесно се познават приплодите. Мъжките са с рога, които са лопатовидно разширени с множество шипове на задния кант на лопатата. Женските са без рога. Окраската им е червено-кафява през лятото и тъмнокафява през зимата.

Днес лопатарът е аклиматизиран в почти цял свят. У нас е внесен през 1904 г. Той е най-непретенциозен към местообитанието си еленов вид. Приспособява се и към най-нископродуктивните местообитания и бедни почви, с малко убежища и почти без горски площи. Това е видът, който нанася най-малко вреди на дървесните видове и храсти. В сравнение с другите представители от семейството дава много дивечово месо от единица площ. Притежава красив ловен трофей. Най-силният трофей, добит у нас, е 208,59 точки (с. Воден – Разград).

Празничната почерпка по този повод с колегите ловци от групата е особено запомняща се с приповдигнатото настроение, последвалите тостове и (не на последно място) няколкократното преразказване на отстрела на трофея до най-малките детайли…

Подробности четете в новия брой на вестник „Българска армия“

Най-ново

Единична публикация

Избрани