Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

52-ма арестувани в Испания при международна акция срещу прането на пари

[post-views]
52-ма арестувани в Испания при международна акция срещу прането на пари

Националната полиция на Испания арестува 52-ма души в страната като част от глобална акция срещу прането на пари. На територията на страната при проведените 18 разследвания и са разкрити измами на стойност близо 800 000 евро.

Акцията е координирана от Европол и е осъществена със сътрудничеството на полицията в 25 държави в Европа, Америка и Азия, Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст), Интерпол и Европейската банкова федерация. В нея са участвали и разследващи органи от България. Във всичките тези държави са проведени 1 648 разследвания и са арестувани 2 469 души.

Това е най-мащабната акция за онлайн пране на пари, провеждана на територията на толкова много страни, обявиха от Националната полиция. При нея са идентифицирани 8 777 т.нар. „мулета на пари“, чиято задача е била да предоставят банкови сметки на престъпни организации, които чрез различни прехвърляния на огромни суми са се опитвали да скрият произхода им.

Над 200 души, които са набирали „мулетата на пари“, също са арестувани. Чрез предотвратяването на близо 4 100 измамни транзакции са избегнати загуби на стойност 17,5 милиона евро.

В установяването на измамите са съдействали над 1 800 банки и финансови институции на три континента, включително и Швейцария, което показва колко е важен обменът на информация, изтъкват от генералната дирекция на Националната полиция в Испания.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани