Информационен център на Министерство на oтбраната

ЕК предлага страните членки да признават правата на еднополовите родители

Развръзката е факт: Разменените в "Шейново" бебета вече са при майките си!

Европейската комисия предложи днес нови регулации, които биха задължили страните членки да признават правата на еднополови родители, получени в друга страна на блока, предаде АФП.

Инициативата, която има за цел да облекчи придвижването на тези семейства, вероятно ще бъде блокирана от десни правителства като тези в Полша и Унгария.

“Искаме да помогнем на всички семейства и деца в трансгранични ситуации. Когато си родител в една държава, значи си родител във всяка държава”, написа в Туитър шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Предложението има за цел да създаде “Европейски сертификат за родителство”, който подсигури правата, предоставени в една страна, да бъдат признати във всички 27 страни членки.

Инициативата изисква подкрепата на всички страни членки на ЕС, за да влезе в сила, но има опозиция от консервативни правителства в блока.

В 11 страни от ЕС законово детето не може да има две майки или двама бащи, които да са признати като родители, според доклад на Европейския парламент от миналата година.

Страни от ЕС са изправени пред съдебни искове заради отказ да признаят родителски права на еднополови двойки.

Миналата година Съдът на ЕС постанови, че България трябва да издаде документ за самоличност на бебе без гражданство на еднополова двойка, посочена като родители в испанския акт за раждане на бебето.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top