Информационен център на Министерство на oтбраната

Съюзниците не трябва да извършват неразрешени полети във въздушното пространство на други държави-членки на НАТО

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри с огромно мнозинство споразумение за отлагане на лимита на дълга

Конгресът на САЩ реши да изпрати ясно послание до Турция относно полетите над гръцките острови, като дори включи този въпрос в пояснителния текст на закон, уреждащ финансовото осигуряване на националната отбрана на САЩ (NDAA), предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА, посочвайки, че текстът на закона бе финализиран снощи.

В документа, изготвен от комисиите по отбраната на Конгреса и Сената на САЩ, американските законодатели изразяват мнението си, че съюзниците от НАТО не трябва да извършват неразрешени полети през въздушното пространство на други страни-членки на НАТО.

Конкретната формулировка се счита за изявление за законодателни намерения от страна на Конгреса към администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, тъй като изпраща посланието, че на провокациите на Анкара в Егейско море трябва да бъде обърнато внимание, преди Белият дом да изпрати официалното уведомление за споразумението за Ф-16 до Конгреса.

Споменаването в текста на прелитането е резултат от дълги преговори в Конгреса за внасяне на тази поправка в законопроекта. По-конкретно, текстът на Конгреса в раздела, свързан с продажбата на Ф-16, озаглавен „Ограничения върху трансфера на Ф-16“, включва поправката на Крис Папас, която забранява на президента на САЩ да продава или разрешава лиценз за износ в Турция на нови Ф-16 или всякаква технология за надграждане или окомплектоване с цел модернизация, освен ако президентът не представи определени доклади и сертификати. Текстът на Сената не включваше такава поправка, така че тя не е част от окончателната версия.

Въпреки това трябва да се отбележи, че от самото начало поправките бяха само допълнителен инструмент, тъй като сенатор Робърт Менендес продължава да има право на вето като председател на комисията по международни отношения на Сената и следователно продължава да се счита за политик, който държи ключова позиция по отношение на Ф-16. Наскоро в интервю за гръцката обществена телевизия Е Ер Те (ERT) той повтори, че няма да се съгласи с предоставянето на бойните самолети на Турция.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top