Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германската полиция разби мрежа планирала преврат в страната

[post-views]
Германската полиция разби мрежа планирала преврат в страната

Германската полиция съобщи, че е задържала 25 души, заподозрени в заговор срещу държавата. По предварителна информация, става въпрос за организирана крайно-дясна организация, която планирала да превземе сграда на парламента, и да завземе властта със сила. Сред арестуваните има и бивши военни.

В акцията, проведена на територията на цялата страна, са участвали близо 3 хиляди полицаи, съобщиха властите. Двама от задържани са арестувани в Австрия и Италия.

Като организатор на заговора се посочва 71 годишен аристократ –член на забраненото крайно-дясно движение „Гражданите на Райхстага“. Сред задържани има и бивш офицери от германската армия. По време на акция е конфискувано и голямо количество оръжия. „За постигането на целите групировката е била наясно, че това може да стане единствено, чрез военните средства и упражняване на насилие срещу представители на държавата, включително и убийства, коментираха от германската федерална прокуратура.

За сега не е ясно обаче на какъв етап от подготовката бил готвения заговор.

Крайно-дясната организация „Гражданите на Райхстага“ е известно с конспиративните си теории и с това, че не признава модерна германска държава. Освен, че отказва да плащат данъци, членовете й често влизат в конфликт с федерални власти. През 2016г член организация рани четирима полицаи, единия от които почина от раните си.

Макар и нацистка идеология да е забранена със закон в Германия, тя продължава да има своите твърди симпатизанти, не само в обществено на и в силовите структури, в полицията и въоръжените сили.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани