Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дебелянов като вълшебник на стиха в книга на военен журналист

[post-views]
Дебелянов като вълшебник на стиха в книга на военен журналист

Андрей РАНГЕЛОВ

„Часовникът на господин подпоручика още върви” от Лазар Лазаров вече е в книжарниците

Дебелянов като вълшебник на стиха в книга на военен журналист

Книга, посветена на поета Димчо Дебелянов, издаде ветеранът на военната журналистика Лазар Лазаров. „Часовникът на господин подпоручика още върви” е заглавието на изданието, което вече е в книжарниците. А подзаглавието насочва към документалния характер на книгата: „Историята на Димчо Дебелянов, разказана от негови съвременници и писма”.

Авторът е полковник от резерва и целият му професионален път е свързан с армейския печат. Работил е във вестниците „Димитровски воин” и „Народна армия”, в списание „Български воин”. Основател и главен редактор на списание „Патриот”.

Книгата е документален разказ за Димчо Дебелянов – такъв, какъвто са го видели неговите съвременници – „вълшебник на стиха”, когото те нареждат до Албер Самен, Франсис Жам, Шарл Бодлер, Пол Верлен, извисен по ботевски в полето на честта, казва Лазаров. Той се впуска в изследването на делото на поета преди шест десетилетия. Постъпих във в. „Народна армия” (предшественика на днешния „Българска армия” – б. р.) през 1953 г., а започнах да събирам материали и да пиша книгата в началото на 60-те години, споделя авторът. Всичко става случайно, като журналистическият му късмет проработва внезапно…

Подробности четете в новия брой на в. „Българска армия”

Най-ново

Единична публикация

Избрани