Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Развръзката идва след балотажа в Джорджия, демократите са с абсолютно мнозинство в Сената на САЩ

[post-views]
Сенатът на САЩ гласува финансов закон, включващ мерки за границата и Украйна, но е малко вероятно той да влезе в сила

Демократите подпечатаха контрола си над Американския сенат с абсолютно мнозинство. Това се случи след преизбирането на Рафаел Уорнък от щата Джорджия в оспорван балотаж с кандидата на републиканците – бившата футболна звезда Хершел Уокър.

Демократите излязоха победител от междинните избори за Сенат в САЩ. Действащият представител на Джорджия – Рафаел Уорнък, спечели малко над 51% от гласовете на избирателите и нов мандат като сенатор. Така той даде на партията си абсолютно мнозинство в горната камара на парламента. Демократичната партия вече има 51 места в Сената и си гарантира спокойствие поне до края на мандата на президента Джо Байдън, който също е от нейните редици.

За републиканците загубата на балотажа в Джорджия сложи край на един разочароващ изборен цикъл, белязан от несбъдналата се прогноза за огромна „червена вълна“, която да залее САЩ. Освен за кандидата Хершел Уокър, това е лична загуба и за бившия президент Доналд Тръмп, който лично подкрепи бившия футболист.

Припомняме, че до балотажа в Джоржия се стигна след напрегнат първи тур и абсолютно равенство при разпределението на гласовете между двамата кандидати. Още тогава се показа колко важен ще е щатът за мнозинството в Сената, а сега се очаква той да бъде решаващ и в президентската надпревара след две години.

Най-ново

Единична публикация

Избрани