Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Скандал в Аржентина – осъдиха вицепрезидента за корупция и измама

[post-views]
Служителят на Гранична полиция, хванат с подкуп, остава в ареста

Нов скандал избухна в Аржентина. Вицепрезидентът Кирстина Фернандес де Киршнер беше осъдена на 6 години затвор и доживотна забрана да заема държавни длъжности. Тя беше призната за виновна по обвинения в корупция и измама.

Тричленен съдебен състав призна аржентинския вицепрезидент Кристина Фернандес де Киршнер за виновна за престъпление по служба и участие в схема за незаконно присвояване на публични средства чрез проекти за обществени поръчки. Тя ще трябва да компенсира с около 500 млн. долара, но пък ѝ се размина пръсъдата по обвинение за ръководене на организирана престъпна група.

Измамите са осъществени по време на ерата Киршнер в Аржентина в периода 2003 – 2015 г. Припомняме, че преди Фернандес де Киршнер заемаше президентския пост, а преди това беше и първа дама. Като президент именно тя беше бенефициент от името на страната си на финансова помощ от МВФ на стойност милиарди долари.

Правителството в Буенос Айрес изрази пълната си подкрепа за вицепрезидента. Самата обвиняема пък заяви, че е жертва на „лов на вещици“ и подчерта, че в Аржентина „действа паралелна държава, подчинена на съдебната мафия“.

Малко вероятно е Кристина Фернандес де Киршнер да влезе наистина в затвора. Заради участието си в държавното ръководство тя се ползва с имунитет, очаква се да започне и дълъг процес по обжалване.

Най-ново

Единична публикация

Избрани