Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сръбският министър на отбраната определи ситуацията в Северно Косово като „взривоопасна“

[post-views]
Сръбският министър на отбраната определи ситуацията в Северно Косово като „взривоопасна“

Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич каза, че ситуацията в Северно Косово, където живеят предимно косовски сърби, е “взривоопасна” и може да се възпламени от клечка кибрит, съобщават сръбските медии.

„Атмосферата е толкова взривоопасна и напрегната, че е достатъчно да бъде запалена една кибритена клечка и всичко може да тръгне в нежелана посока, каза днес Вучевич в ефира на телевизия Те Ве Първа.

По думите му Прищина и косовският премиер Албин Курти предприемат непрекъснато действия, целящи дестабилизация на Косово.

От друга страна ясно е посланието към сърбите, че не са желани там, каза Вучевич.

Напрежението в Северно Косово ескалира вчера. Косовската полиция съобщи, че са били чути експлозии и изстрели, когато е ескортирала представители на централната избирателна комисия при посещение в общини в Северно Косово.

Косовските медии съобщиха, че протестиращи са разрушили офисите на избирателната комисия в Зубин Поток.

Сръбските кметове в Северно Косово заедно с местните съдии и около 600 полицаи подадоха оставки миналия месец в знак на протест срещу решението на косовското правителство да замени сръбските автомобилни регистрационни номера с косовски. Въпреки че Прищина се съгласи да отложи въвеждането на новите номера с няколко месеца, сърбите все още не са се върнали на позициите си в косовските институции.

Косовската избирателна комисия насрочи общински избори за 18 декември в населената предимно със сърби северна част на Косово, но повечето сръбски партии в Косово се отказаха от участие в тях.

Около 50 000 етнически сърби, живеещи в Северно Косово, отказват да признаят косовските власти и продължават да се смятат за част от Сърбия. Косово е признато за независима държава от около 110 държави, но не и от Сърбия, Русия, Китай и пет страни членки на ЕС. Белград и Прищина обещаха вчера, че ще останат ангажирани с диалога за регулиране на отношенията си, който се води под егидата на ЕС от 2013 година.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани