Информационен център на Министерство на oтбраната

Ветеран от Втората световна война отпразнува 101-ви рожден ден

Ветеран от Втората световна война отпразнува 101-ви рожден ден

Достолепните 101 години навърши днес (8 декември) редник Никола Пенчев – ветеран от Втората световна война и почетен гражданин на община Каспичан.

Ветеран от Втората световна война отпразнува 101-ви рожден ден

По случай годишнината на ветерана, деца от Детска градина „Червената шапчица” с. Златна нива и от Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания „Слънце” в гр. Каспичан поздравиха ветерана с песни, танци и с участието си във военни игри, съобщават от Военно окръжие – Шумен. 

В деня на своя личен празник ветеранът беше поздравен от народните представители от 30 МИР – Шумен: Ралица Тодорова, Илтер Бейзатов, акад. Николай Денков, Мустафа Карадайъ, Хамид Хамид, Иван Ганчев, областният управител на област Шумен, кметът на община Шумен, кметът на община Каспичан, кметът на с. Златна нива, председателя на областната организация на Съюза на ветераните от войните на България, представители на Асоциацията на българските ветерани миротворци, Военно окръжие – Шумен и жители на село Златна нива. До столетника бе изпратен поздравителен адрес и от председателя на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов.

За рожденият си ден Никола Пенчев получи подаръци, сред които и торта от частна фирма, която периодично осигурява ветерана. Тържеството се състоя в читалището на с. Златна нива. В празничния ден неотлъчно до ветеранът бе неговата дъщеря.

Никола Пенчев е участвал във Втората световна война, служил в 6-ти пехотен полк като картечар и въпреки преклонната си възраст, пази спомена от раняването си през 1944 г. в сраженията край Стражин и Страцин.

Столетникът е роден в село Згориград, Врачанско, когато е бил на 25 години, със семейството си, се преселва в с. Златна нива (община Каспичан), където живее и до днес.

Източник: otbrana.com/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top