Информационен център на Министерство на oтбраната

Висши служители от администрацията на Байдън: САЩ ще помагат на България в енергетиката

Висши служители от администрацията на Байдън: САЩ ще помагат на България в енергетиката

Вашингтон и София обсъждат новите ядрените блокове в Козлодуй

САЩ ще продължат да помагат на България в опитите й да осигури своята енергийна независимост. Това заявиха заместник-държавният секретар по международната търговия на САЩ Даян Фарел и главният секретар на Департамента по сигурност Ан Газнер пред NOVA NEWS.

Двете представителки на американската администрация отговаряха на журналистически въпроси след срещите си в Брюксел, които бяха продължение на разговорите между блока и САЩ по темата за общите търговски интереси.

По думите на Даян Фарел, САЩ са помогнали на страната ни във времето, в което „Газпром експорт” спря доставките на природен газ до страната ни, като са свързали родното правителство с производители на суровината в САЩ. Предстоят още проекти. 

„Искам да отбележа, че работим с България по отношение на ядрената енергия, по диверсификацията на доставките на ядрено гориво и по потенциално изграждане на нови реактори, за да ѝ помогнем с нейните енергийни доставки. Всъщност, точно преди COVID кризата, едно от последните ми пътувания беше до България, за да говоря по тези въпроси с българското правителство. София е близък приятел на Вашингтон и ние работим, за да отговорим на нейните енергийни нужди във всички области” , заяви Газнър.

Представителите на американската администрация подчертаха пред NOVA NEWS, че САЩ остават отдадени на укрепването не само на енергийното партньорство, но и на признаването на предизвикателствата, пред които е изправена Европа като „толкова важен и доверен партньор на САЩ”. 

Източник: nova.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top