Информационен център на Министерство на oтбраната

Движението “Граждани на райха” в Германия беше подценявано твърде дълго, казват експерти

Движението "Граждани на райха" в Германия беше подценявано твърде дълго, казват експерти

Германското движение “Граждани на райха”, което по същество отхвърля съществуването на държавата, е било подценявано твърде дълго, казват експерти, цитирани от ДПА.

Движението попадна в центъра на медийното внимание вчера, след като беше съобщено за полицейски акции в Германия срещу дясна екстремистка група, за която се твърди, че е искала да свали правителството.

Според прокуратурата десетките арестувани заподозрени, сред които германски военен, съдия и член на аристократично семейство, са били част от терористична организация, свързана с “Граждани на райха”.

През последните години има ясни признаци, че последователите на движението са готови да използват насилие и явно са доста добре организирани, заяви Лоренц Блументалер от фондация “Амадеу Антониу”, която води кампания срещу антисемитизма, расизма и десния екстремизъм.

“Но особено в средите от сферата на сигурността, тези групи често бяха осмивани и се гледаше лекомислено на огромната потенциална опасност от тях въпреки ясните предупреждения от гражданското общество”, каза той.

Според германската служба за вътрешно разузнаване движението “Граждани на райха” отхвърля държавата, нейните избрани представители и цялата правна система.

Блументалер предупреди, че подценяването на движението и неговия огромен потенциал за радикализация е било грешка, която може да има сериозни последици.

Той заяви, че след като преди около шест години последовател на “Граждани на райха” е застрелял полицай, германските власти са запознали да осъзнават своята грешка и са се опитали да предприемат действия срещу движението.

По думите му обаче проблемът не може да се реши за един ден, а е необходим “цялостен подход, включващ образование, превантивна работа и последователно наказателно преследване”.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top