Информационен център на Министерство на oтбраната

МОК очаква решението на КАС по случая Валиева за разпределяне на медалите в отборния турнир по фигурно пързаляне от Зимната Олимпиада в Пекин

Камила Валиева

Медалите в отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пекин 2022 ще бъдат раздадени след решението на Спортния арбитражен съд по делото срещу състезателката на Русия Камила Валиева. Това обяви президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах

16-годишната Валиева е разследвана по подозрения в  употреба на забранената субстанция “триметазидин”. Тя беше открита в нейната допинг проба от 25 декември 2021 година, но резултатът от теста беше обявен едва по време на Олимпийските игри. По това време Валиева вече беше спечелила златото в отборния турнир в Пекин. В руския отбор бяха още Марк Кондратюк, спортната двойка Анастасия Мишина и Александър Галямов, както и танцовият дует Виктория Синицина и Никита Кацалапов.

На 14 ноември Световната антидопингова агенция (УАДА) отнесе случая на Валиева до КАС, позовавайки се на факта, че Дисциплинарната комисия на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) бави процеса. В жалбата си УАДА поиска КАС да признае Валиева за виновна в нарушаване на антидопинговите правила и да й наложи четири години наказание, както анулиране на резултатите й от 25 декември миналата година и отнемане на златния медал в отборното състезание на Зимните Олимпийски игри в Пекин , които се състояха в началото на тази година.

УАДА многократно призова за ускоряване на разглеждането на случая на Валиева. Разследването приключи в средата на септември, след което Дисциплинарната комисия на РУСАДА трябваше да проведе изслушвания и да вземе решение. На какъв етап е делото, обаче, не е известно. На 21 октомври РУСАДА заяви, че не възнамерява да съобщава датата на изслушването и решението на комисията, тъй като антидопинговите правила изискват подробностите около случая с непълнолетен спортист да се пазят в тайна.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top