Информационен център на Министерство на oтбраната

Сурово наказание: Първа екзекуция в Иран за участие в антиправителствените протести

Сурово наказание: Първа екзекуция в Иран за участие в антиправителствените протести

Иран обяви първата екзекуция на протестиращ, осъден за участието си в скорошните антиправителствени демонстрации в страната. Мохсен Шекери  обесен тази сутрин, след като е признат за виновен от Революционни съд, за „враждебност към Бог“ и „разпространението на корупция по Земята, се казва в още в официално съобщение на властите.

До този момент иранският съд е издал 11 смъртни присъди на хора, задържани по време на масовите протести в страната, провокирани от след смъртта на 22 годишна жена в ареста, задържана от моралната полиция в страната, за неправилно поставен хиджаб.

Според революционни съд на страната екзекутираният Мохсен Шекери е цитирам „размирник“, който на 25 на септември е участвал в блокадата на главен булевард в столицата Техеран и е ранил служител на паравоенното крило на Гвардейците на ислямската революция „Басидж“.

Властите заявиха, че в следващите няколко дни, ще бъде раздени още смъртни присъди, на осъдени за участие в „размириците.“

Различните неправителствени организации за защита на правата на човека, предупредиха, че екзекуциите на протестиращи ще започна да се извършват  всекидневно, ако иракските власти не се сблъскат с бързи практически последици в международен план.

Припомням, че заради насилственото потушаване на демонстрациите в Иран и задържаните на хиляди хора, ЕС наложи санкции.

Според различни оценки в продължители над 2 месеца масови протести са загинали най-малко 475 демонстрациите души, а над 18 хиляди други са задържани. В опит да тушира недоволството в страната властите Иран обявиха преди дни, че ще „разпуснат моралната полиция“, но за сега решението им остава единствено на думи.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top