Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК изрази разочарование от решението България и Румъния да останат извън Шенген

[post-views]

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и Чешкото председателство на Съвета на ЕС изразиха разочарование от решението на европейските вътрешни министри да отхвърлят предложението за приемане на България и Румъния в Шенген. Както БТА съобщи, решението бе отхвърлено с 25 гласа „за“ и два „против“ при необходимо единодушие.

Йохансон заяви, че българите и румънците заслужава да бъдат пълноправно в Шенген, да имат достъп до свободното движение изцяло. Имате силната подкрепа от почти всички държави от ЕС, от Европейската комисия, добави тя.

Аз също съм разочарована, заяви Йохансон. Работата на комисията е да бъде оптимистична и да предприема стъпки напред. Ще продължим и съм убедена, че двете държави ще бъдат приети в този мандат на ЕК (до 2024 г. – бел. кор.). Еврокомисарят поясни, че механизмът за сътрудничество и проверка по отношение на България приключи през 2019 г. по повод искането на Холандия за нов доклад по този механизъм.

Чешкият външен министър Вит Ракушан посочи, че разширяването на Шенген е била една от най-високите цели на Чешкото председателство. За първи път от повече от десетилетие Шенген се разширява, отбеляза той по повод приемането на Хърватия от 1 януари догодина. Благодаря за изключителното сътрудничество на българските и румънските колеги. Много съжалявам, че не се постигна положително решение, добави той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани