Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелски военни са убили трима палестинци, включително поне един боец, при акция на територията на Западния бряг, съобщиха палестински източници

[post-views]
Израел заяви, че Иран е изстрелял срещу него над 300 дрона и ракети, 99% от тях са били прихванати, което е "значителен стратегически успех"

Израелските сили убиха трима палестинци, включително поне един боец, по време на специализирана акция в окупирания Западен бряг, съобщи Ройтерс, позовавайки се на твърдения на палестинци.

Израелските военни заявиха, че войниците са действали в района на град Дженин, за да задържат двама палестинци, заподозрени в участие в „терористична дейност“. По техни думи по време на акцията по задържането войниците са били „атакувани с директна стрелба и са отвърнали с ответни действия, като са установени попадения“.

Палестинската групировка „Ислямски джихад“ обяви един от убитите за свой член, а на погребението тялото му бе увито в знамето на военната групировка, отбелязва Ройтерс.

Жителите на Дженин разказаха пред Ройтерс, че двама от загиналите мъже са били известни в града като въоръжени бойци, въпреки че очевидно не са били заподозрените, които израелските военни са търсели. Третият мъж е бил цивилен, който е преминавал наблизо по време на престрелката.

Напрежението между израелци и палестинци се влоши значително през тази година, като израелските сили извършиха многократни нападения на територията на Западния бряг след серия от смъртоносни атаки от страна на палестинците, при които през пролетта загинаха 19 души.

Израел окупира Западния бряг, наред с Източен Йерусалим и ивицата Газа, по време на Шестдневната война през 1967 година. Всички усилия за постигането на траен мир и създаването на палестинска държава на окупираната територия се провалиха, като няма изгледи преговорите между страните да бъдат възобновени скоро.

По данни на палестинското министерство на здравеопазването тази година са били убити над 210 палестинци. Бройката включва бойци и цивилни, както и смъртните случаи в ивицата Газа по време на краткия конфликт през август. Според данни на израелските власти през същия период при палестински нападения в Израел и на територията на Западния бряг са били убити 23 цивилни и 8 служители по сигурността.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани