Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Проф. Габровски започва срещи с парламентарните сили, търси подкрепа за правителство

[post-views]

Номинираният от ГЕРБ-СДС кандидат за премиер проф. Николай Габровски започва срещи с парламентарно представените сили в опит да намери подкрепа за съставяне на правителство с първия мандат. Днес за разговори са поканени „Демократична България“,  БСП и „Български възход“.

По време на срещите номинираният за премиер от ГЕРБ неврохирургът проф. Николай Габровски ще представи визията си за съставяне на кабинет и ще търси парламентарна подкрепа.

„Идеята е цялостна промяна на политически тон, да се премине от едно кресчендо и от една видима за всички неефективна конфронтация към диалог, към търсене на общи допирни точки. Надявам се и другите политически сили да си дадат сметка, че ако България влече в едни нови предсрочни избори през март, а после през юни, ще загубим изключително важни неща. Ще изгубим време, което България няма“, посочи в деня на получаването на проучвателния мандат от президента проф. Николай Габровски.

А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви:

„Професор Габровски има всички права да си търси хора, да си търси експерти. Той е 100% упълномощен да направи това, което е необходимо, за да има редовно правителство“.

„Демократична България“ (ДБ) и БСП заявиха, че ще уважат срещата с номинирания за премиер Николай Габровски, но ще отидат с ясно послание.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова:

„Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“.

И Атанас Атанасов от ДБ:

„Ще направим среща с него, за да му обясним защо не може да го подкрепим – заради корупционните практики на правителствата на Борисов, тъй като той е представител и предложен от ГЕРБ“.

Третата и последна среща на Николай Габровски за днес ще е с представители на „Български възход“ в късния следобед в парламента.

Политическата сила на бившия служебен премиер Стефан Янев многократно заяви позицията си за необходимостта да бъдат направени всички възможни опити за съставяне на редовно правителство. За утре покани от Николай Габровски са отправени към останалите парламентарни групи – „Продължаваме промяната“, ДПС и „Възраждане“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Виж още

Избрани