Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Решаващ ден за България – гласуват присъединяването ни към Шенген

[post-views]
Решаващ ден за България – гласуват присъединяването ни към Шенген

Решаващ вот за съдбата на България, Румъния и Хърватия. В Брюксел Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи гласува предложенията за разширяване на Шенгенското пространство. На форума страната ни е представена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Първо в пакет се гласува присъединяването на България и Румъния към Шенген, а после и това на Хърватия, сочи дневният ред на форума. Приемането на предложението се случва с единодушие на всички членове и срещу кандидата не бива да има гласове против.

Решението се очаква всеки момент. Предполага се, че Загреб ще получи зелена светлина, но съдбата на София и Букурещ остава неясна до последния момент.

Въпреки многократните призиви на европейските институции трите страни да бъдат приети без отлагане и високите оценки, получени при допълнителните проверки в България и Румъния, двете страни все още имат противници.

Илва Йохансон – еврокомисар по вътрешните работи:

„Дискусията определено ще бъде напрегната. Ще видим какво ще се случи, но се надявам, че днес ще имаме решение за България и Румъния.“

По-рано австрийските власти потвърдиха, че налагат вето на присъединяването им, а нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че страната му не казва не, а просто „не още“ на двете кандидатури.

Все пак има и допълнителна възможност, ако днешните предложения не бъдат одобрени – въпросът може да бъде отнесен към Европейския съвет на 15 декември.

Най-ново

Единична публикация

Избрани