Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Представители на Русия и САЩ се срещнаха в Истанбул, заяви висш руски дипломат

[post-views]
Влизането на Швеция и Финландия в НАТО ще е грешка със сериозни последствия, предупреди Москва

Дипломати от Русия и САЩ се срещнаха днес в Истанбул, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков каза, че срещата е на ниво ръководители на отдели в министерствата на външните работи на двете страни.

По думите му това е техническа среща и не би трябвало да бъде разглеждана като сигнал, че двете страни са готови да възобновят диалога по „важни въпроси“.

Неназован източник, цитиран от ТАСС, заяви, че на срещата ще бъдат обсъдени „трудни въпроси“, включително визите, персонала на посолствата и работата на институциите и агенциите на Русия и САЩ в чужбина.

Числеността на персонала както на руското посолство във Вашингтон, така и на американското в Москва беше значително намалена през последните години след поредица взаимни експулсирания, при които десетки дипломати на Русия и САЩ бяха върнати в своите страни.

Началникът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин и ръководителят на американското Централно разузнавателно управление Уилям Бърнс се срещнаха в Анкара на 14 ноември. Това бяха най-високопоставените служители на двете страни, осъществили личен контакт, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, отбелязва Ройтерс.

В края на ноември Русия се отказа от планирана среща в Кайро за обсъждане на подновяването на проверките на ядрените оръжия съгласно споразумението „Нов СТАРТ“. Тя обвини САЩ за отмяната на срещата в последния момент, като заяви, че не е имала друг избор освен да се откаже, след като американците са казали, че не искат да обсъждат по-широкообхватен дневен ред на „стратегическа стабилност“ при преговорите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани