Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин: Всеки, която се осмели да нападне Русия с ядрено оръжие, ще бъде заличен от лицето на Земята

[post-views]

Руският президент Владимир Путин заяви, че всяка страна, която се осмели да нападне Русия с ядрено оръжие ще бъде заличена от лицето на Земята, предаде Ройтерс.

Москва няма мандат за нанасяне на превантивен атомен удар, за разлика от Съединените щати, подчерта Путин и добави, че Русия разполага със свръхзвукови оръжия, които ще й позволят да отговори бързо и ефективно, ако бъде нападната.

Той отбеляза, че Русия редовно провежда ядрени учения и настоя, че страната му „не крие“ нищо, що се отнася до нейните ядрени дейности. Той добави, че Русия не планира нова вълна на мобилизация.

В изказване след среща на върха с регионални лидери в Киргизстан руският президент каза още, че страната му се чувства предадена от Германия и Франция, които са нарушили Минските споразумения с военната си подкрепата за Украйна.

Путин също така коментира, че са възможни още размени на пленници след размяната на руския оръжеен търговец Виктор Бут и американската баскетболистка Бритни Гринър.

Руският държавен глава предупреди, че страната му може да намали производството на петрол в отговор на тавана от 60 долара за барел, наложен от Запада. По думите му решението е глупаво и вредно за световните енергийни пазари.

„Както вече казах, ние просто няма да продаваме на тези страни, които вземат такива решения. Няма да имаме загуби при никакви обстоятелства“, подчерта Путин на пресконференцията. Въпреки това той отбеляза, че настоящият наложен таван е в съответствие с „цените, на които продаваме днес“ и като такъв няма „да ни засегне по никакъв начин“.

Ръководителят на Русия заяви, че официалният отговор на Москва на ценовия таван ще бъде разкрит „през следващите няколко дни“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Избрани