Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шолц определи като много лошо предполагаемото замесване на бивш депутат в екстремистката организация „Граждани на Райха“

[post-views]
Шолц обмисля създаването на противоракетен щит, който да пази цяла Германия

Германският канцлер Олаф Шолц определи като много лошо предполагаемото замесване на бивш депутат в екстремистката организация „Граждани на Райха“, предаде ДПА.

Фактът, че бившата парламентаристка от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ Биргит Малсак-Винкеман е сред обвинените е много странен, но е и много лошо събитие, заяви Шолц, след консултации с ръководителите на провинциалните правителства, състояли се в канцлерството в Берлин.

Над 50 души се разследват заради предполагаем заговор за преврат. 25 души са в ареста. Заподозрените са обвинявани, че са искали да нарушат демократичния ред и да поставят на власт ново правителство, както и, че не са изключвали използването на сила.

Шолц подчерта, че сега евентуалните последствия от разкритията са въпрос на самостоятелни решения на федералните и на провинциалните органи за защита на конституцията, всеки един от които ще претегли фактите въз основа на съответната законова база.

Същевременно германската външна министърка Аналена Бербок заяви, че една от най-големите полицейски операции в Германия е показала ясно, че властите не трябва да бъдат наивни относно опасностите, идващи от крайнодесния тероризъм. Тя добави, че онези, които искат да се противопоставят на демокрацията отвътре, работят заедно в Европа, ако не и по света.

В операцията в сряда участваха 3000 полицаи. Тя бе проведена в 11 федерални провинции, както и в Италия и Австрия. Претърсени бяха 150 места. Претърсванията продължиха и вчера, като целта беше да се открие евентуално друго укрито оръжие. По време на претърсванията в сряда са били открити две дългоцевни и едно късоцевно оръжие, мечове и арбалети.

Следователите казват, че основите заподозрени са били от неназована терористична група, свързана с „Граждани на Райха“, която не признава същестуването на германската държава.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани