Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България с първи медал на световното по щанги в Колумбия. Божидар Андреев със сребро в изхвърлянето на кат. 73 кг

[post-views]
България с първи медал на световното по щанги в Колумбия. Божидар Андреев със сребро в изхвърлянето на кат. 73 кг

Божидар Андреев спечели първи медал за страната ни на продължаващото в Колумбия световно първенство по вдигане на тежести за мъже и жени. Българинът грабна среброто в изхвърлянето и се нареди четвърти в двубоя на кат. 73 кг.

Андреев започна състезанието със 150 кг, след това добави още 4 кг на щангата, които вдигна от третия си опит. Това му бе достатъчно за среброто в движението, пред него с 1 кг повече се нареди само Ризки Юнянсях от Индонезия, а четирима от 11-те финалисти в А група се сгромолясаха с „нули“. След почивката Божидар започна уверено изтласкването със 180 кг, после премина с успех през 184 кг, но в последното си излизане на подиума не можа да вдигне 190 кг и остана седми в движението. Така Андреев събра двубой 338 кг, който бе достатъчен за четвъртото място в общото класиране.  Шампион с 352 кг стана състезавалият се в Б група Рахмат Абдулах от Индонезия, пред своя сънародник Юнянсях с 347, а бронзът с 343 кг заслужи казахът Алексай Буркин с 343 кг, който също вдига в група Б.

Божидар Андреев е представител на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев, състезава се за клуб „Хр. Бъчваров“. Европейски шампион за мъже от Батуми 2019 г. Първият му голям успех бе спечелването на олимпийска титла на младежките игри в Нанджин през 2014 г. Четири години по-късно завърши със злато на европейското първенство при 23-годишните в Замошч (Полша) и се нареди девети в дебюта си на световно първенство за мъже в Ашхабад (Туркменистан). 2019 г. бе най-успешната за него с европейска титла при мъжете в Батуми, злато с 3 континентални рекорда при 23-годишните в Букурещ, бронз на световното първенство за мъже с 3 европейски рекорди за мъже в Патая и злато  на олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп.

Миналата година се класира пети на олимпиадата в Токио и заслужи бронз в изхвърлянето на европейското в Москва. През юни тази година спечели бронз в кат. 81 кг на континенталния шампионат за мъже в Тирана.

По-рано на световното в Богота Габриел Маринов се класира 12-и в категория до 61 кг. Маринов завърши с двубой от 279 кг, след като вдигна 121 кг и 124 кг в двата си успешни опита на първото движение изхвърляне и 155 кг в изтласкването, където българинът направи два неуспешни опита на 159 кг и 161 кг. Световен шампион стана Фабин Ли от Китай с 312 кг, който постави нов световен рекорд от 175 кг в изтласкването. Това е първи световен рекорд на шампионата. В изхвърлянето Ли записа 137 кг.

Китаецът е олимпийски шампион от Токио 2020 и печели трета световна титла след 2018 и 2019 година. Той държи и трите световни рекорд в категория до 61 кг.

Братът на Габриел – европейският шампион Валентин Генчев се състезава в група Б на кат. 67 кг, където започна без успех на 130 кг, после ги вдигна, но не успя на 135 кг в изхвърлянето. След почивката Генчев се справи само с първата си тежест – 166 кг, без да успее два пъти на 172 кг. Това му осигури двубой 296 кг, достатъчен за 4-та позиция във втората по сила група и за 14-о място в крайното класиране. Титлата спечели представителят на домакините Валенсия Москуера с 325 кг.

В група С на кат. 59 кг Галя Шатова записа три успешни опита – два в изхвърлянето на 85 кг и на 88 кг (след това не вдигна 90 кг) и един в изтласкването – първия на 105 кг. С двубой 193 кг тя остана 29-а в крайното класиране. Шампионка е колумбийката Йени Фепнанда Алварес Кайседо с 234 кг.

Следващият българин, който ще излезе на подиума в колумбийската столица е Карлос Насар. 18-годишнитя талант ще защитава световната си титла от миналата година в Ташкент в ранните часове на понеделник българско време.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани