Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Володимир Зеленски: Бахмут е „разрушен“, Русия продължава да атакува Източна Украйна

[post-views]
Украинската армия поддържа връзка със защитниците на Мариупол

Руските сили са „разрушили“ град Бахмут в Източна Украйна, каза президентът Володимир Зеленски, след като украинската армия днес съобщи за въздушни удари в области, които Москва от месеци насам се опитва да превземе, предаде Асошиейтед прес.

Последните боеве от продължаващата повече от 9 месеца война на Русия в Украйна се съсредоточиха около четирите области, които руският президент Владимир Путин анексира в края на септември чрез референдуми, чиято легитимност не беше призната от редица държави. Боевете показват стремежа на Русия да установи контрол над тях и упоритостта на Украйна да си ги върне обратно, отбелязва АП.

Според Зеленски ситуацията „остава много трудна“ в няколко фронтови града в обширния индустриален регион Донбас, в който влизат Донецка и Луганска област.

„Бахмут, Соледар, Маринка, Кремина. Отдавна в тези райони не е останало населено място, което да не е пострадало от снаряди и огън“, каза Зеленски в снощното си видеообръщение, изброявайки градовете, които отново се оказаха под прицел. „Окупаторите всъщност разрушиха Бахмут – още един град в Донбас, който руската армия превърна в опожарени руини“, каза той.

Зеленски не уточни какво има предвид под „разрушен“, тъй като някои сгради са останали и жителите все още се движат по улиците на града, посочва АП.

Украинският военен генерален щаб съобщи, че вчера и днес руските сили са извършили около 20 въздушни удара и повече от 60 ракетни атаки, включително и с крилати ракети.

Говорителят на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Олександр Щупун каза, че най-активните боеве са били в района на Бахмут, където са обстрелвани повече от 20 населени места. Той съобщи, че украинските сили са отблъснали руски атаки в Донецк и съседен Луганск.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани