Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Честване на 145 години от Освобождението на Плевен

[post-views]
Честване на 145 години от Освобождението на Плевен

          Десети декември е Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.

         По време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година градът става известен в целия свят с петмесечните боеве, останали в историята като Плевенската епопея. Победата при Плевен на 10 декември 1877 година е повратен момент във войната. След полудневен кръвопролитен бой, при опита й да пробие блокадата, е пленена 43-хилядната турска армия на Осман паша.

        Тържествен ритуал се проведе на площад „Възраждане” пред Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“. Панихида в памет на героите на Плевенската епопея отслужиха свещеници от храмовете в града. Слово по повод 145 години от историческия 10 декември 1877 год., предопределил победния изход на Руско-турската освободителна война произнесе кметът Георг Спартански. Пред Вечния огън бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на България.

        В ритуала взеха участие военнослужещи от 12-та авиационна база – Долна Митрополия, ВВВУ „Георги Бенковски“ и Единен център за начална подготовка – Плевен.

Източник: af.armf.bg/bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани