Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ебрахим Раиси се зарече, че ще продължи да настоява за твърди мерки срещу протестиращите

[post-views]
Иран няма да започне война, но ще отговори на всеки, който опитва да го тормози, заяви президентът Раиси

Иранският президент Ебрахим Раиси се зарече, че ще продължи да настоява за твърди мерки срещу протестиращите, след като завчера бе екзекутиран участник в демонстрациите, осъден за нападение с нож срещу служител на силите за сигурност, предаде Ройтерс, като се позова на ирански държавни медии.

Иран е обхванат от протести от средата на септември, когато 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини почина в арест на нравствената полиция, след като бе задържана за неправилно носене на хиджаб.

Раиси заяви вчера по време на церемония в чест на служителите на силите са сигурност, убити в сблъсъци с демонстранти през последните месеци, че ще бъдат взети решителни мерки, за да може „извършителите на подобни престъпления да бъдат идентифицирани, изправени пред съда и наказани“.

Обесването в четвъртък на Мохсен Шекари е първата подобна екзекуция, откакто страната бе обхваната от протести заради смъртта на Амини. Държавните медии разпространиха видеозапис със самопризнания на Шекари, но според правозащитни организации те са били изтръгнати с насилие. В проповед твърдолинейният духовник Ахмад Хатами заяви: „Благодарим на съдебната система, че изпрати първия бунтовник на бесилото“.

Иранското външно министерство отхвърли критиките на Запада за правонарушения при потушаването на протестите и посочи, че намесата във вътрешните работи на страната е в разрез с международното право.

Според международната правозащитна организация заяви „Амнести интернешънъл“ иранските власти искат смъртно наказание за най-малко 21 души в рамките на „фиктивни съдебни процеси, целящи да сплашат участващите в народното въстание, разтърсило Иран“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани