Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Морски вълци почерпиха с рибен курбан

[post-views]
Морски вълци почерпиха с рибен курбан

В памет на загиналите моряци и рибари на Никулден венци и цветя полетяха в морето

С военен ритуал и молебен за здравето и силата на всички моряци Варна почете Никулден в православния храм „Св. Николай Чудотворец”. Строят на военните моряци беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, съобщиха от ВМС.

В ритуала участваха Представителният духов оркестър на Военноморските сили, командири на военни формирования от Варненския гарнизон, офицери от Щаба на ВМС и представителен взвод от Военноморска база – Варна.

Личен състав от ВМС използва войскови походни кухни, за да приготви и раздаде на обществеността рибен курбан пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” и на кея на рибарското пристанище ,,Карантината” в квартал „Аспарухово”.

С военен ритуал на площад „Атанас Сиреков“ в Бургас бяха издигнати знамената на България, Европейския съюз и морската община, организатор на празненствата за Никулден. На церемонията присъстваха кметът Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова, представители на местната власт, общественици и политици. По стара традиция морският град почете паметта на загиналите моряци и рибари на 6 декември.

На площада бяха построени представителни блокове от Флотилия бойни и спомагателни кораби, Командване за логистична поддръжка и сборен блок от състава на Военновъздушните сили. Строят беше приет от началника на Бургаския гарнизон и командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков.

На главната улица в града беше разположена войскова походна кухня. Празничният рибен курбан и тържествената Никулденска трапеза бяха осветени от Агатополския епископ Йеротей – викарий на Сливенския митрополит. С литийно шествие и хвърляне на венци и цветя бе почетена паметта на военнослужещите, отдали живота си на Родината и морето. Представители на бургаското православно духовенство отслужиха заупокойна молитва.  Стотици бургазлии се възползваха от хубавото време и бяха в Морската градина, за да наблюдават ритуала.

По повод на празника фрегата „Верни“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби беше предислоцирана в района на Морска гара в Пристанище Бургас. На кораба бяха вдигнати флаговете за разцветяване, а през нощта той беше озарен от празнични илюминации. В празничния ден фрегатата беше отворена за посещение от граждани и гости на града, а точно в 13 ч. екипажът на кораба поздрави бургазлии със сигнал от корабната сирена.

В гр. Черноморец военнослужещи от Военноморска база – Бургас, заедно с кмета на града Росен Деспов и капитан І ранг Петър Петров – командир на Военноморска база – Бургас, се включиха в литийно шествие до пристанището. В памет на загиналите рибари и моряци от борда на моторен катер „Колокита” от състава на военноморската база в Бургас бяха хвърлени венци и цветя. По повод Никулден на моторен влекач „Мизар” гостува и кореспондентът от в. „Българска армия” о.з. капитан ІІ ранг Атанас Панайотов. Той приветства именниците от екипажа лейтенант Николай Недев, командир на кораба, лейтенант Никола Николов, командир на електромеханичната бойна част, и матрос Николай Иванов, трюмен машинист. Именниците получиха като подарък негови авторски книги, а екипажът – икона на Св. Николай Чудотворец, произведения на възпитаника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – дългогодишният корабен механик Слави Пешков.

Най-ново

Единична публикация

Избрани