Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Морски дрон за специални операции

[post-views]
Морски дрон за специални операции

Командването на Военноморските сили и специалните

операции на САЩ избра безпилотния летателен апарат Aerosonde HQ, произведен от AAI , дъщерно дружество на „Текстрон Системс“. Дронът изпълнява основни задачи по наблюдение, разузнаване и рекогносцировка (ISR).

Дронът Aerosonde HQ е система за вертикално излитане и кацане. Това е малък безпилотен самолет на „Текстрон“ с разширени функции,  ниско тегло и повече мощност. Има размах на крилата 3,7 м, носи полезен товар от 6,8 кг и е с оперативен обхват от 140 км. Освен наблюдение, разузнаване и рекогносцировка (ISR) тази безпилотна летателна система може да изпълнява и комуникационни функции.

Самолетът извършва експедиционни сухопътни и морски операции. Изпълнява мисии в места с тежки природни и метеорологични условия като пустинна жега и арктически студ – както през деня, така и през нощта. Тежи 47,6 кг и таванът му на летене е между 2000 и 3000 м. Цялата безпилотна летателна система Aerosonde HQ SUAS може да бъде сглобена и развърната за по-малко от 20 мин от четирима души.

В системата е интегрирана и технологията  Hybrid Quadrotor на компанията L3Harris. Става дума за оборудването на нормален самолет с фиксирано крило с четири ротора, които осигуряват вертикално излитане и кацане, както е при  квадрокоптерите. При тази технология на самолета вече не му трябва писта, както не се изисква и наличието на персонал.

Освен това такава безпилотна летателна система съчетава вертикалното излитане и кацане с по-голямата издръжливост във въздуха, по-големия оперативен обхват и по-високата скорост на нормалния самолет с неподвижно крило. Дронът е малък и лек, както и лесен за пренасяне. Освен това обучението на екипажа може да се прави на място.

Полезният товар от 6,8 кг на Aerosonde HQ е с наименование TASE400 LD и представлява сензор, който може да намира, идентифицира и да насочва към цели на далечни разстояния. На дрона могат да се монтират различни „полезни товари“ от този тип, които да правят пълнометражни видеозаписи и триизмерно картографиране. Задвижва се от двутактов двигател с мощност 4 к. с. и 5500 об./мин. Издържа във въздуха до 10 часа. Лети със скорост от 80 до 120 км/ч. Може да стартира от морски и наземни платформи.

Въздушни системи за електронна война

Новият китайски дрон  FH-95 за електронна война се разработва за събиране и анализ на сензорни данни от наземни обекти. Известно е, че  FH-95 е преминал основни тестове. Лети непрекъснато 24 ч, тежи 1 т, носи полезен товар до 250 кг.  Изпълнява различни мисии, включително и удари, както и разузнаване и електронна война в силно оспорвана среда. Достига височина на полета до 12 600 м.

Според „Глобал Таймс“, когато се говори за  FH-95, трябва да става дума и за FH-97. Тези два дрона се допълват взаимно. В някои случаи  FH-95 предизвиква електронни смущения в противниковите радари, а FH-97 връхлита върху тях. В други – FH-97 се използва като примамка, радарите на противника се активират и тогава  FH-95 ги атакува с противорадарните си ракети. По този начин двата дрона правят полета на пилотираните изтребители по-безопасен при нанасяне на удари в дълбочина.

Летящо крило и изкуствен интелект

Руската компания „Зала Аеро” разработи безпилотния летателен апарат КУБ. Това е високопрецизен дрон, предназначен да поразява далечни наземни и морски цели. „Зала Аеро” е дъщерно дружество на групата „Калашников“. Дронът носи полезен товар (взривно устройство) 3 кг. Лети със скорост между 80 и 130 км/ч. Дизайнът му е тип „летящо крило“. Може да се използва и като дрон камикадзе, който лети в рояк или самостоятелно. Атакува наземна и морска инфраструктура и бронирани машини. Има размах на крилата 1,21 м, дължина 0,95 м и височина 0,165 м.

Подходящ е и за наблюдение, разузнаване и рекогносцировка. Притежава технология за визуална идентификация на базата на изкуствен интелект (ИИ). ИИ увеличава 60 пъти размерите на площта, която дронът може да покрие по време на един полет. Прави го много по-опасен и ефективен. Задвижва се от електрически двигател. Лети непрекъснато до 30 мин и има обхват до 40 км.

„Гарванът“ и „Врабчето“

Безпилотният летателен апарат „Гарван“, производство на сръбската индустрия, е предназначен за наблюдение в реално време и за нанасяне на удари отвъд границата на пряката видимост. На практика това е дрон камикадзе. Той има обхват на действие от 50 до 100 км в зависимост от релефа и от времето на престой във въздуха, което е необходимо за откриване и идентифициране на целите, както и за атака.

Дронът работи в рояци с други дронове и се управлява от команден пункт чрез криптирана радиовръзка. Негови цели са танкове, бронирани машини, самоходни оръдия, радарни, конвенционални и ракетни артилерийски системи, командни пунктове, войски на открито, стационарни наземни цели и бойни лодки. При скорост 120 км/ч достига обхват 150 км. Препоръчително е да действа в диапазон от 50 км, като се рее над бойното поле до 30 мин. Таванът му е 1500 м. Тежи 50 кг. Има дължина 4,5 м, размах на крилата 3,2 м и височина 0,7 м. Задвижва се от двуцилиндров двигател с вътрешно горене. Работи при температура от –10 до +65 градуса.

Разработват се и боеприпаси „Гарван“, както и въоръжена версия на малкия дрон „Врабче“. Новото „Врабче“ е оборудвано с шест 40-мм боеприпаса M22 с обхват 5 м. Оригиналният вариант на „Врабче“ е снабден със сензор за наблюдение и разузнаване.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани