Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Иван Вълев: Развиваме способности по мисия „Отбрана“

[post-views]
Полковник Иван Вълев:  Развиваме способности по мисия „Отбрана“

Красимир МИТОВ

„При нас офицерите получават всичко, което е необходимо за кариерното им развитие“, казва командирът  на ЕЦНП в Плевен.

Роден е на 04.12.1973 г. в гр. Сливен. През 1991 г. завършва средното си образование в Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“, а през 1996 г. завършва ВВУАПВО „Панайот Волов“ – гр. Шумен, по специалността Зенитно-ракетни войски. Службата си започва в 31-ва Зенитно-ракетна бригада КРУГ – Стара Загора, а след това е командир на батарея ЗРК „Оса“ в 61-ва Стрямска механизирана бригада. През 2006 г. завършва Военна академия „Г. С. Раковски“, след което продължава службата си в 61-ва Механизирана бригада. Участва в мисия в Афганистан, а през 2019 г. завършва Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Карлайл (Пенсилвания). От 2019 г. е на служба в Единения център за начална подготовка(ЕЦНП) на различни длъжности, а от април 2022 г. е назначен за комндир на ЕЦНП.

Господин полковник, какви задачи решава ЕЦНП в подготовката и обучението на военнослужещите?

В структурата си ЕЦНП освен щаб и учебна група, където се провеждат курсовете за начална вонна подготовка на военнослужещите и българските граждани, има два механизирани батальона, чиито задачи не се различават от тези на другите механизирани батальони. Има обслужващи и осигуряващи формирования. Едно от направленията е провеждане на подготовка за придобиване и поддържане на способности за изпълнение на широк спектър от задачи за защита на териториалната цялост на страната в национален и коалиционен формат. Друго направление е поддържане на способности за защита на населението при кризи от военен и невоенен характер. Поддържаме способности за участие в операции в отговор на кризи, кризисни ситуации и инциденти на територията на Република България. В зависимост от изготвените графици в центъра се формират и подготвят формирования за участие в мисии извън граница. В момента част от личния състав участва във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа”. Не бива да се забравя и подготовката на щаба на центъра. От изброеното дотук е очевидно, че ние изпълняваме задачи и по трите мисии на Въоръжените сили: „Отбрана”, „Подкрепа на международния мир и сигурност” и „Принос към националната сигурност в мирно време”.

С какви чувства посрещнахте празника 75 години от създаването на военно формирование 22160 и какви резултати постигнахте през изминалата година?

Посрещнахме празника с чувство на гордост и изпълнен дълг. Най-важното, което искам дебело да подчетая, е, че ние сме подготвени да изпълним своите задължения по защита на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната.

Бихте ли отбелязали някои по-важни моменти от подготовката през 2022 г.?

Що се отнася до подготовката на щабовете от Центъра, това бе участието им в командно щабно учение (КЩУ) „Балкан-22”, ръководено от Командването на Сухопътните войски, проведеното от нас компютърно подпомагано командно-щабно учение (КПКЩУ) с щаба на 4 мб, както и щабните тренировки и тренировките по бойна готовност. За формированията това бяха подготовката на контингент за участие във военната операция на „Алтеа” и сертификацията му,  участието на лекопехотен взвод в многонационалното учение NOBLE PARTNER 22 на територията на Грузия, както и проведените през годината две ротни тактически учения на учебни центрове „Николаево” и „Дивдядово”. По отношение на  индивидуалната подготовка бих споменал курсовете по „Начална военна подготовка”, които провеждаме в Учебната група на Центъра.

Какви военнослужещи и български граждани се обучават в ЕЦНП?

Военнослужещите, които обучаваме, са новоназначени такива за нуждите на Българската армия. Подготвяме също българските граждани, желаещи да получат начална военна подготовка, български граждани, сключили договори за служба в доброволния резерв, както и такива, сключили договори за срочна служба в доброволния резерв. През годините обучение в учебната група в курс „Начална военна подготовка“ са преминали 2360 новоназначени войници, 206 граждани, сключили договори за служба в доброволния резерв, и 282 български граждани, желаещи да получат начална военна подготовка.

Какви цели преследвате при подготовката и провеждането на тактическите занятия – взвод, рота, батальон?

Учебният процес с формированията от ниво взвод до батальон е насочен главно за придобиване на способности по мисия „Отбрана”. Целта е да се поддържат и развиват вече придобити способности, както и нови такива, където е необходимо. Особено внимание обръщаме на провеждането на тактическите учения и тактическите учения с бойни стрелби на всички нива от отделение до батальон. На тези учения се стремим да постигнем нужното взаимодействие между механизираните формирования и формированията от родовете и специалните войски при изпълнение на съвместни задачи.

Каква е учебно-материалната база и имате ли нужда от нова техника и каква?

През изминалата година се направи доста по подобряването на условията за работа и носенето на службата. Завърши цялостният ремонт на един от учебно-битовите ни корпуси в Плевен и един в гарнизон Шумен. Подменена бе дограмата на всички дежурни стаи в района в Плевен. Подмененна бе и част от дограмата на сградата на щаба.  Сменена бе покривната конструкция на класните помещения на УЦ „Дивдядово”. Във войсковия район в Плевен през изтеклата година бе възстановена спортната площадка и е в ход ремонт на фитнесзалата. Поддържат се двата стадиона, единните пътеки с препятствия, както и изграденото многофункционално игрище на открито за футбол и тенис на корт. Получихме ново снаряжение за личния състав.

Каква е перспективата за кариерно развитие на офицерския състав?

При нас има възможност офицерите да получат всичко, което им е необходимо за професионално усъвершенстване и кариерно развитие независимо в кое направление или специалност искат да се развиват. Имаме длъжности от лейтенант до полковник в няколко специалности, така че единственото, което остава, е определеният офицер да покаже, че заслужава развитие, което няма да бъде незабелязано от командването. Насърчават се и офицерите, желаещи да се обучават във Военна академия „Г. С. Раковски“. Изпращаме офицери, сержанти и войници за обучение във всички курсове, които се предлагат в Българската армия за придобиване на знания и даващи възможност за кариерно развитие. Не на последно място офицерите, които служат тук, имат възможност за придобиване на знания и умения за работа в международна среда както по време на международните подготовки и учения, така и на мисии зад граница.

Какво ще пожелаете на колегите Ви и Вашите подчинени в навечерието на празницте?

На колегите искам да пожелая да продължават да са все така отзивчиви и да знаят, че в лицето на Единния център за начална подготовка имат един приятел. На военнослужещите в Босна и Херцеговина – да продължат все така да демонстрират професионализъм и добра подготовка. Да доказват, че Българската армия е един предвидим, надежден и подготвен съюзник и партньор. Разбира се, на всички пожелавам здраве, лично щастие и професионални успехи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани