Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След втората публична екзекуция напрежението в Иран отново ескалира

[post-views]
След втората публична екзекуция напрежението в Иран отново ескалира

Втора екзекуция в Иран заради масовите антиправителствени протести. Демонстрациите продължават вече трети месец и напрежението отново ескалира. Това става на фона на все по-строги мерки от страна на теократичния режим и нова порция санкции срещу него от Европа.

23-годишен ирански гражданин беше обесен пубично в севрния град Мешад. Той беше осъден на смърт по обвинения, че води „война срещу Аллах“ или иначе казано, заради участието си в протестите срещу режима на аятоласите.

Предполага се, че младежът е признал, че е убил двама служители на реда и е ранил други четирима.

Говорител на иранското външно министерство потвърди, че става дума за вътрешнополитически проблем и уточни, че народът има право да протестира, но в случая става дума за бунтовник, а не за демонстрант.

Екзекуциите дадоха нов тласък на протестите и отприщиха вълна от недоволство на международната сцена, където се готвят още санкции.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС:

„Имах дълъг разговор с иранския външен министър и както можете да предполижите, естествено, че говорихме и за екзекуциите. Изразих безпокойството на ЕС и го уведомих, че осъждаме тези прояви и ще наложим допълнителни санкции.“

Припомняме, че масовите протести в Иран се разразиха през септември след смъртта на Махса Амини, арестувана заради неправилно поставен хиджаб.

Правителството отговори с брутално насилие, при което са убити над 400 души, сочат данни на неправителствени организации. Миналата седмица пък беше извършена и първата публична екзекуция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани