Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Анкара: Продажбата на F-16 на Турция е от решаващо значение за НАТО

[post-views]
Турция дава кораби за евакуация от Мариупол, Кадиров заповядва щурм

Анкара очаква Вашингтон да продължи с продажбата на изтребители F-16 на Турция, защото тя е важна за възпиращата сила на НАТО, заяви вицепрезидентът Фуат Октай.

Значението на сътрудничеството в областта на отбраната между Турция и САЩ е очевидно. Нашето искане за закупуване и модернизация на F-16 е възможност за по-нататъшно укрепване на отношенията ни в областта на отбраната“, отбеляза Октай.

„Удовлетворяването на искането ни възможно най-скоро е от решаващо значение не само за Турция, но и за възпиращите и отбранителните способности на НАТО“, заяви вицепрезидентът по време на видеообръщение, отправено към церемонията по връчване на наградите на Турско-американския бизнес свят.

Октай заяви, че Турция е доволна от подкрепата на американската администрация за искането, като добави: „Очакваме Конгресът да изиграе положителна роля в този процес.“

Турция приветства неотдавнашния ход на САЩ да изключат някои разпоредби в окончателния текст на бюджета за отбрана на САЩ относно продажбата на F-16 на Анкара. Въведените в Камарата на представителите на САЩ поправки, обвързващи продажбата на изтребители F-16 на Турция с редица условия, бяха премахнати в окончателния текст на законопроекта за разходите за отбрана.

Анкара поиска F-16 и комплекти за модернизация през октомври 2021 г. Сделката на стойност 6 млрд. долара ще включва продажбата на 40 изтребителя, както и модернизационни комплекти за 79 бойни самолета, които турските ВВС вече имат в инвентара си.

Искането на Турция за F-16 дойде, след като страната едностранно бе изключена от многонационалната програма за разработване на стелт изтребители от пето поколение F-35 на Lockheed Martin, същата компания, която разработва F-16.

Първоначално страната се присъедини към ръководената от САЩ програма с инвестиция от 1,4 млрд. долара, но през 2019 г. беше отстранена от Вашингтон, след като придоби от Русия системи за противоракетна отбрана С-400. Анкара е поръчала над 100 самолета F-35, докато нейната отбранителна индустрия е виден играч в разработването и производството на изтребители.

Вашингтон твърди, че придобитите зенитно-ракетни системи С-400 могат да бъдат използвани от Русия за тайно получаване на секретни данни за изтребителите F-35 и че те са несъвместими със системите на НАТО. Анкара, която закупи ракетната система, след като първоначално поиска Patriots от САЩ – която не получи – обаче настоява, че S-400 няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО и няма да представляват заплаха за алианса.

Източник: /БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани