Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Едно писмо до проф. Пимпирев отваря пътя към Антарктида

[post-views]
Едно писмо до проф. Пимпирев отваря пътя към Антарктида

Едно писмо до проф. Пимпирев отваря пътя към Антарктида
Старши лейтенант д-р Петко Гинев (вдясно) с един от екипите си в Мали

Двете ми мисии в Мали бяха като подготвителен лагер за антарктическата ни експедиция, казва старши лейтенант д-р Петко Гинев от Клиниката по ортопедия и травматология на ВМА

„Аз съм авантюрист по душа и може би затова и избрах да работя в медицината. Тъй като в нея няма риск от еднообразие и всеки ден можеш да се сблъскаш с нещо различно. Дори с нещо, което никой преди теб не е виждал и изживявал като лекар“. Това казва в интервю на Росица Цонева, старши лейтенант д-р Петко Гинев.

Той споделя, че има и страст към непознати места, към планинарството и желание да стигне дотам, където друг човек няма да стигне.

Антарктида винаги е била негова фантазия, но никога като реална възможност да стъпи на нея. Докато през тази пролет, принудително карантиниран заради положителна проба за Covid, не решава да предприема стъпки да стигне до Южния полюс. И пише писмо до проф.Христо Пимпирев, председател на Българския Антарктически институт. Представя се като лекар с опит от работа в условия на изолация в първата си мисия в Мали.

„Малко по-късно вече зад себе си имах 2 мисии в тази страна. И месец и половина след това, докато бях дежурен офицер във ВМА, ми съобщиха за писмо до мен от Военноморското училище. И в него оттам ме изискваха за лекар на военноморския кораб, с който ще се плава до антарктическата ни база на остров Ливингстън. И моята мечта да стигна до Антарктида започна да добива някакви очертания“, казва още старши лейтенант д-р Гинев.

Цялото интервю и подробности четете в новия брой на вестник „Българска армия“

Най-ново

Единична публикация

Избрани