Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хакерска група пое отговорност за кибератаката срещу Антверпен

[post-views]
Кибератака срещу долната камара на румънския парламент

Хакерската група „Плей“ заяви чрез съобщение по тъмната мрежа, че поема отговорността за кибератаката срещу Антверпен от миналата седмица. Групата заплашва, че ще пусне в мрежата лични данни на гражданите на Антверпен, ако не бъде платен откуп, предаде БТА, позовавайки се на агенция Белга.

Нито общината, нито прокуратурата на град Антверпен са коментирали слуховете, че кибератаката е била извършена с помощта на рансъмуер (вид малуер, който изнудва потребителя за откуп – бел.ред). Този тип вируси блокират приложенията, докато нападателят не ги пусне отново, обикновено след като бъде платен откупът.

Междувременно последствията от кибератаката са сериозни. Системите за записване и резервация за обществени услуги като полицията, екопарковете, спортните зали, културните центрове, библиотеките и музеите все още са блокирани. Освен това през електронното гише не могат да бъдат подавани заявления за събития или разрешителни, а жителите не могат да подават заявления в електронната система за паркиране или да получават разрешителни за достъп до екологични зони. Физическите градски служби не могат да предоставят заявления за гражданство, разрешителни за паркиране или визи.

Общината изрази надеждата, че работата на някои електронни услуги ще бъде възстановена тази седмица.

Въздействието на кибератаката е още по-голямо във вътрешен план, съобщи Белга, позовавайки се на белгийски медии.

Според разказ на служител в общината не може да се извършва търсене в дигиталните архиви, работните графици трябва да се водят на хартия, вече трябва да се принтира от флашка, а някои врати трябва да се държат отворени, за да не бъдат заключени. До момента общината все още не е потвърдила нито едно от тези информации.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани