Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Корупционният скандал в ЕС се разраства – разкриха се нови детайли от престъпната схема

[post-views]
ДЕЗИНФО: Мецола се обърна към студентите от университета в Палермо с куп русофобски лъжи

Франческо Джорджи – партньор на Ева Каили, която се превърна в лице на корупционния скандал в Брюксел, призна участието си в престъпната схема. Пред белгийските власти той посочи и други участници в сагата с подкупите от Катар и Мароко.

Франческо Джорджи е парламентарен сътрудник в Еврокамарата и баща на 2-годишната дъщеря на уличената в корупция Ева Каили. Той остава в ареста, след като се призна за виновен пред разследващите органи в Брюксел и разкри подробности за скандала.

Като „мозък“ на корупционната схема 35-годишният италианец посочи бившия евродепутат Антонио Панциери. Последният също беше обвинен в измама и задържан, след като полицията иззе 700 хиляди евро от жилището му. Съпругата и дъщерята на Панциери пък бяха арестувани от италианските власти и чакат екстрадиране в Белгия.

Сред останалите съучастници, твърди Джорджи, са още двама евродепутати от редиците на социалдемократите – белгиецът Марк Тарабела и италианецът Андреа Кацолино, за когото самият той е работил.

Свалената от заместник-председателския пост Ева Каили също остава в следствения арест, а изслушването ѝ е насрочено за 22 декември.

Припомняме, че скандалът се разрази в Брюксел миналата седмица и подкопа основите на европейската демокрация, по думите на председателя на ЕП Роберта Мецола.

Роберта Мецола – председател на Европейския парламент:

„Разбира се, че това наказателно производство, включващо Палраламента е вредоносно. Вредоносно е за демокрацията, за Европа и за всичко, зад което стоим. Доверието, изграждано с години и разрушено само за миг, ще трябва да бъде възстановено и работата ни по това започва веднага.

Считано от днес започваме работата по широк пакет с реформи, който ще бъде готов в началото на следващата година. Той включва засилване на парламентарните системи за сигнализиране при нередности, забрана на всички неофициални групи за приятелство, преразглеждане на контролните механизми върху Правилника за поведение, както и пълен и задълбочен анализ на начина, по който взаимодействаме с трети страни.“

Междувременно ЕП гласува за пълно преустановяване на работата с Катар. От публикации в медиите пък стана ясно, че в скандала е замесено и правителството на Мароко. Поименно е посочен мароканският посланик в Полша, а двама сътрудници на тайните служби в Рабат остават неназовани.

Най-ново

Единична публикация

Избрани