Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Коледна кампания за кръводаряване във ВВВУ

[post-views]

В продължение на два дни 46 курсанти и военнослужещи дариха 20 литра и 700 милилитра кръв.

Центърът по трансфузионна хематология към Военномедицинска академия с ръководител проф. д-р Румен Попов д.м. в партньорство с ръководството на ВВВУ „Георги Бенковски“ в лицето на бригаден генерал Юлиян Радойски и екипа на училището, организира коледна кампания за доброволно кръводаряване, съобщават от учебното заведение.

В продължение на два дни 46 курсанти и военнослужещи дариха 20 литра и 700 милилитра кръв.

Екипът от ВМА в състав : д-р Емил Качамилски – ръководител на „Второ отделение кръводаряване“, д-р Анна-Мария Дачева- началник отделение „Качествен контрол на кръвта и кръвните продукти“, две медицински сестри, една лаборантка и две изпълнителки предразполагаха и помагаха на момичетата и момчетата, болшинството, от които за първи път кръводаряват.

В кампанията се включиха и „ветерани“ кръводарители. Старшина Валентин Димитров  дарява по 2-3 пъти през годината, а началото е  преди 28 години.

Майор Владимир Иванов-старши помощник-началник  на Служба „Управление качеството на обучение и акредитация“ е с кръводарителски стаж от 10 години.

Тъй като дните преди края на годината са изключително напрегнати и за ВМА, кръводарителите от ВВВУ ни оказаха голяма помощ, благодари старшата сестра на Центъра Татяна Борисова.

След възстановяване  на ВВВУ „Георги Бенковски“ не е провеждана кампания за доброволно кръводаряване за нуждите на Центъра по трансфузионна хематология към Военномедицинска академия.

Курсанти, военнослужещи и служители на училището са се отзовавали на  конкретни и спешни призиви за нуждаещи се от кръв  пациенти чрез Районния център по трансфузионна хематология- Плевен.

Възстановихме традицията!

Източник: otbrana.com/

Най-ново

Виж още

Избрани