Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Четири основни приоритета за честването на Балканските войни

[post-views]
Четири основни приоритета за честването на Балканските войни

Предвижда се и възможност за валидиране на юбилейна марка

Четири основни приоритета бяха очертани за изпълнение по националната програма за отбелязване на 110-годишнината от Балканските войни (1912–1913 г.). Заседанието на инициативния комитет се проведе в сградата на Министерството на отбраната. Присъстваха представители на официалните институции и организации, които са ангажирани и изпълняват определени дейности по отбелязването на годишнината.

Председателстващият заседанието – заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, изрази надежда срещите на експертите да имат конкретни резултати, които да бъдат с практическа насоченост и в полза на пълноценното информиране на обществото за историческите измерения на героизма на българите по време на Балканските войни.

Поради ограничените средства се налага препланиране на някои от предложените инициативи. Стана ясно, че някои от предложенията ще бъдат финансово редуцирани и проведени в рамките на ведомствените бюджети.

На първо място ще продължат издирването, изследването и картотекирането на военните паметници като основен акцент в плана. Одобрено беше и провеждането на военноисторическа експедиция, както и официално честване на полковник Каварналиев в Дойран. Одобрени бяха и други официални военни ритуали и чествания на територията на съседни държави.

Поставен беше и въпросът за валидирането на юбилейна марка. Предстои да бъде създаден и банер с линкове към официалните институции и национални медии, които са ангажирани в протоколните чествания на събития от националния план за честване на Балканските войни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани