Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стартира строителството на втория от новите патрулни кораби за ВМС

[post-views]
Стартира строителството на втория от новите патрулни кораби за Военноморските сили

Стартира строителството на втория от новите патрулни кораби за ВМС
Стартира строителството на втория от новите патрулни кораби за ВМС

На 14 декември 2022 г. в района на Кораборемонтен и корабостроителен завод „МТГ–Делфин” – Варна, символично беше даден стартът на строителството на втория многофункционален модулен патрулен кораб (ММПК) по договора между Министерството на отбраната и NVL B.V.& Co.KG. Традицията за рязането на стомана отбелязва първия голям етап в производствения процес на всеки нов кораб.

Точно преди година се проведе церемонията по разкроя на стомана за първия от двата патрулни кораба за ВМС и вече благодарение на добрата работа, отличното сътрудничество и високия професионализъм на корабостроителите от „МТГ–Делфин“ и NVL B.V.& Co.KG можем да видим строящият се кораб с изградена значителна част от корпуса му.

На церемонията присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, офицери от Командването, както и началници на отдели от Щаба на Флота. Изпълнителят на проекта беше представен от изпълнителните директори на NVL B.V.& Co.KG Дирк Малговски и на „МТГ–Делфин“ Светлин Стоянов.

Стартира строителството на втория от новите патрулни кораби за ВМС

По време на събитието контраадмирал Михайлов заяви: „Много сме горди да бъдем част от церемонията по започване на разкроя на стоманата за строителството на втория ММПК за българските ВМС. Този кораб ще даде възможност на българските моряци да изпълняват всички задачи по защита на националните морски интереси и да участват успешно в съюзнически операции и мисии”.

„Фактът, че стоим тук днес и празнуваме разкроя на стомана на втория кораб, е резултат от отличното сътрудничество с нашия клиент и с нашите местни партньори, особено ,,МТГ–Делфин“. Ние работим заедно, рамо до рамо, от две години. Сега напредваме към реализацията на най-важния военноморски проект за България до момента. Това ни изпълва с гордост“, каза Дирк Малговски. „За нас е чест да бъдем партньор на NVL за проекта ММПК и да работим заедно с един от водещите европейски корабостроители“, отбеляза Светлин Стоянов. Плавателните съдове са с дължина 90 м и водоизместимост от приблизително 2300 т. Корабите ще дадат възможност на българските ВМС да противодействат както на въздушни и наземни, така и на надводни и подводни заплахи. Завършването на строителството на първия кораб е планирано за третото тримесечие на 2025 г., а на втория кораб – година по-късно.

Най-ново

Единична публикация

Избрани