Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военните оркестри „взривиха“ публиката преди празниците

[post-views]
Военните оркестри „взривиха“ публиката преди празниците

Музикантите в униформи изпълниха емблематични произведения и създадоха празнично настроение.

С общо 14 виртуозни музикални акцента Гвардейският представителен духов оркестър буквално „взриви“ зала „България“ в столицата. Празничният коледен концерт беше с подкрепата на Столичната община и Софийска филхармония под патронажа на президента Румен Радев и министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Диригентът подполковник Ради Радев ръководи оркестъра с едни от най-запомнящите се мелодии, като бяха изпълнени легендарни произведения на Йохан Щраус и бяха представени уникални аранжименти на подполковник Ради Радев.

Публиката в легендарната зала в София се насладиха на китка от народни песни, в която като солисти участваха ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков“. Истински фурор обаче предизвика появата на сцената на Детския радиохор на Българското национално радио. Те изпълниха незабравими песни като „На пързалката“, „Песен на снежинките“ и „Зимна песничка“. Изключително зрелищно участие в концерта имаха и изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Бурни аплодисменти предизвика изпълнението на пиано на Агнес Данкова, както и на солистите от Гвардейския представителен духов оркестър.

В залата присъстваха също и военният министър Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали и офицери, военни аташета, офицери от запаса и резерва, представители на Българската православна църква, както и много граждани – любители на изящната музика на военните ни музиканти.

Водещата Галя Димитрова, която е и началник на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, обяви, че поздравителни адреси са постъпили от името на президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Вежди Рашидов, премиера Гълъб Донев, както и от множество други държавни институции.

С това обаче далеч не се изчерпват празничните изяви на военни музиканти преди Коледа.

В Казанлък на площад „Севтополис“ и в Стара Загора на сцената пред общината военните духови оркестри на 2-ра механизирана бригада с диригент капитан Цветомир Василев и на 61-ва механизирана бригада с диригент капитан Йордан Илиев подариха празнични концерти на Казанлъшката и Старозагорската общественост по случай наближаващите Коледни и Новогодишни празници.

По време на концерта бяха чути военни маршове, популярни мелодии, поппиеси и рокпиеси, както и народни хора. Зрителите имаха възможност да се докоснат до творчеството на военните музиканти и да се насладят на изпълнения на мелодии, познати по цял свят, което допринесе за доброто настроение.

Публиката се наслади на произведения като: „Велик е нашият войник“ „Родина“, уветюра от операта „Кармен“, The final countdown, Heal the world, ”Нощувка в Риц“, Holiday in Rio, All I want for Christmas is you, “Радецки марш“, „Хоп-троп“, „Игривата циганка“, „Дунавско хоро“ и други популярни мелодии.

Празничният коледен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили ще се проведе от 19 ч на 21 декември в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

Под диригентството на капитан III ранг Мирослав Трифонов ще бъде представена празнична програма, в която са включени произведения на класически и съвременни автори.

Концертът e с вход свободен за всички граждани и гости на Варна. С него организаторите се надяват в навечерието на най-светлия християнски празник с музика и добро настроение до сърцата на хората да достигнат рождественският дух и коледната магия.

Събитието се организира от Община Варна, Военноморските сили и Фестивалния и конгресен център във Варна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани