Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Певица от военно семейство с „Гран при” в Казахстан

[post-views]

Славея Иванова триумфира като победител в международен конкурс в Астана

Най-престижната награда – „Гран при” на международен конкурс за вокални изпълнители в Казахстан, спечели 22-годишна чаровна шуменка Славея Иванова, която в момента е студентка в Националната музикална академия. Момичето е от семейство на военнослужещи от в. ф. 24350 – Кочово, към Командването за логистична поддръжка. Баща ѝ капитан Ивайло Иванов е началник на секция, а майка ѝ старши сержант Дияна Иванова е специалист по отчет на личния състав.

За Славея това е втора най-престижната награда за годината в средноазиатската държава. След като през пролетта тя спечели ценната статуетка на ХIХ международен конкурс „Златен микрофон 2022” в гр. Костанай, сега заслужено извоюва победата в първото издание на музикалната надпревара в столицата Астана, посветена на 100-годишнината от рождението на популярната певица Роза Багланова (1922–2011 г.), призната за народен герой на Казахстан, пяла на фронтовата линия през Втората световна война.

„Безкрайно щастлива съм! – споделя Славея, веднага след като получава авторитетното отличие, цитирана от шуменски медии. – Беше трудно да пея на казахски, но красивата музика се усеща със сърцето, дори и да не разбираш езика. Радвам се, че успях да развълнувам хората в залата и журито! Благодаря на прекрасните организатори за чудесната атмосфера на целия конкурс!”. Певицата благодари на вокалния си педагог Maрияна Ставрева, както и на българския представител в журито – Николай Текелиев.

Славея беше единствената българка в конкурса, която се състезаваше с поппевци на възраст от 18 до 35 години от Турция, Полша, Узбекистан, Беларус, Киргизстан, Татарстан и Казахстан.

След предварителен подбор до конкурса бяха допуснати 21 изпълнители. В първия тур всеки участник изпълнява световен хит по избор. Славея изпява любимия си Never Enough от филма „Най-великият шоумен”. Във втория тур участниците изпълняват песен на казахски език от репертоара на Роза Багланова в съпровод на Симфоничния оркестър на Астана. Българката изпява песента „Бял гълъб”, с която събира най-много точки от журито, а снахата на Роза се разплаква от вълнение… Пред електронния вестник WWW.ZASHUMEN.BG Николай Текелиев посочва, че само Славея получава пълен сбор от 60 точки за изпълнението си. Освен снахата на Багланова, трогнати от изпълнението, плачели жените в журито и представителят на Казахстан. Песента е написана през 1943 г., но Славея я преработва и изпява по модерен и завладяващ начин, като спечелва не само първата награда, но и обичта на публиката.

Най-ново

Виж още

Избрани