Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Надежда за дивата природа: ООН постигна историческо споразумение за защита биоразнообразието

[post-views]
Израел настоява шефът на агенцията на ООН за палестинските бежанци да подаде оставка

И една добра новина за дивата природа и животинския свят. В канадския град Монреал световната общност постигна съгласие да се защити една трета от природата на планета, с цел опазване на биоразнообразието и защита на жизненоважни екосистеми, като кораловите рифове и тропическите гори.

Споразумението беше постигнато ден преди приключването на Конференцията по биоразнообразие на ООН КОП15 в Монреал. Най-значимата част от споразумението е ангажимента да бъдат защитени до 2030 г. 30% от сушата и водите, считани за важни за биоразнообразието. В момента са защитени 17% от сушата и 10% от морските райони.

Останалите точки предвиждат още поддържане, подобряване и възстановяването на екосистемите, както и програми за защитата на генетичното разнообразие и на животни застрашени от изчезване.

Рамковото споразумението, също така призовава за набирането на 200 милиарда долара за биоразнообразие от различни източници до 2030 г., като средствата трябва да отидат в по-бедните държави, за развитието на по-устойчиво земеделие, както защитата на правата на местното население и общности. 

Дружеството за опазване на дивата природа и други природозащитни организации обаче изразиха загриженост, че черновата на споразумението отлага за 2050 г. целите за предотвратяване на изчезването на видове, защитата на целостта на екосистемите и поддържането на генетичното разнообразие на популациите. Те се опасяват, че времевата рамка не е достатъчно амбициозна, като изразиха надежда, взетите решение да се превърнат в реални действия, а не празни обещания.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани