Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ситуацията в Перу се успокоява, при протестите загинаха повече от 20 души

[post-views]
Седем демонстранти са загинали при безредиците в Перу

Овладяване на напрежението в страната очакват властите в Перу. Службите за сигурност съобщиха, че се наблюдава затихване на масовите протести и ситуацията постепенно се нормализира.

В Перу започнаха да погребват жертвите, предимно младежи, на масовите протести в страната. Повече от 20 души загинаха, а над 600 бяха ранени в сблъсъците на протестиращите с армията и полицията, след рокадата във властта преди 2 седмици.

Демонстрантите настояват за освобождаването на бившия президент Педро Кастийо, задържан заради опит за преварат, както и за оставката на наследилата го на поста Дина Болуарте, която вече неколкократно заяви, че няма да се оттегли. Сред другите им искания са разпускане на парламента и незабавно свикване на избори за нов.

Взетите мерки сработиха и агресията по улиците на Перу намалява, заяви премиерът Педро Ангуло. Органите на реда също уверяват, че ситуацията е под контрол, но Дина Болуарте обвини организирани престъпни групи, че агитират за насилието по време на протестите.

Очаква се парламентът в Лима да прегласува въпроса за по-ранно произвеждане на вота, предвиден за 2026. Миналата седмица предложението не събра достатъчна подкрепа в пленарната зала. 80% от перуанците обаче настояват за предсрочни избори и ако искането им не бъде удовлетворено, кризата вероятно ще се задълбочи.

Международната общност на свой ред призова политиците в Перу да проведат институционална реформа, която да гарантира стабилност на демокрацията в страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани