Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Германия осъдиха 97-годишна жена за съучастие в нацистки военни престъпления

[post-views]
В Германия осъдиха 97-годишна жена за съучастие в нацистки военни престъпления

В Германия осъдиха 97-годишна жена за нацистки военни престъпления. Тя беше призната за виновна като съучастник в убийството на повече от 10 500 души в полски концлагер по време на Втората световна война.

Германски съд издаде двугоднишна условна присъда на 97-годишната Ирмгард Фурхнер. Тя е първата жена, осъдена за нацистки престъпления от години, а делото вероятно ще затвори цикъла на каузсите, свързани с Втората световна война.

Между 1943 и 1945 г. Фурхнер е работила като машинописка в концентрационния лагер „Щутхоф“ край днешния полски град Гданск. Въпреки че е била цивилен служител в лагера, тя е била напълно наясно какво се случва там, посочват магистратите и уточняват, че обвиняемата е съдена според Закона за непълнолетните, тъй като към момента на престъплението е попадала в тази категория.

Делото трябваше да започне през септември миналата година, но тогава Фурхнер направи опит да избяга. Впоследствие тя мълча повече от месец пред съдиите преди да заяви, че съжалява за случилото се и че въобще е била в „Щутхоф“. 

Предполага се, че повече от 65 хиляди души са загинали от глад и болести, или в газовата камера на концлагера.

Най-ново

Единична публикация

Избрани