Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

КейФОР следи внимателно ситуацията в северната част на Косово, заяви Стюарт Мънч

[post-views]
Силите на НАТО в Косово готови за намеса, ако е заплашена стабилността в отношенията Белград-Прищина

Командирът на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Стюарт Мънч, който е на посещение днес в Сърбия, заяви в интервю за Танюг, че силите на Алианса в Косово, КейФОР, следят отблизо ситуацията в Северно Косово и са готови да осигурят безопасна среда и свобода на движение за всички общности в там, в съответствие с мандата на силите, определен в Резолюция 1244  на Съвета за сигурност на ООН.

Отговаряйки на въпрос дали според него е застрашена сигурността в Косово, Мънч каза, че от октомври те увеличават присъствието си, като разполагат допълнителни сили в северната част на Косово тази седмица.

„Очакваме всички участници да бъдат в тясна координация с КейФОР и да се въздържат от провокативни демонстрации на сила, за да поддържаме безопасността и сигурността на всички общности“, каза Мънч в интервюто за Танюг.

Той призова всички страни да действат конструктивно, за да гарантират безопасността и свободата на движение в Косово.

„КейФОР ще продължи да изпълнява своя мандат, определен от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. за всички общности в Косово. Решенията трябва да се търсят чрез диалог“, посочи Мънч.

В отговор на въпрос за коментар на искането на Сърбия сръбските сили да се върнат в Косово и Метохия в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, възможно ли е такова връщане и как КейФОР ще реагира в случай на нова ескалация в Косово и Метохия, Мънч заяви, че „Кейфор са  получили писмо от Сърбия и че искането в момента е във фаза на разглеждане и оценка.

„КейФОР остават нащрек и са напълно способни да изпълнят своя мандат“, подчерта Мънк.

Що се отнася до преговорите между Сърбия и НАТО по отношение на новия цикъл на партньорство, Мънч заяви, че Военният офис за връзки на НАТО в Белград работи усилено и е посветен на насърчаването и разширяването на партньорството на НАТО със Сърбия.

Днес адмирал Стюарт Мънч ще разговаря с президента на Сърбия Александър Вучич.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани