Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ обвиняват ООН, че се поддава на руски заплахи във връзка с разследване за ирански дронове

[post-views]
Съветът за сигурност на ООН ще обсъди в понеделник американските ракетни удари в Сирия и Ирак

САЩ обвиниха генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че „очевидно се поддава на руски заплахи“ и не изпраща служители в Украйна, за да проверят използваните от Русия дронове, които според Вашингтон и други западни столици са доставени от Иран, предаде Ройтерс.

Русия отрича нейните войски да използват ирански дронове в Украйна и настоява, че няма мандат за изпращане на служители на ООН в Киев, за да разследват произхода на безпилотните летателни апарати. Иран признава, че е доставял дронове на Русия, но казва, че те са били изпратени преди началото руската инвазия в Украйна през февруари.

Според Великобритания, Франция, Германия, САЩ и Украйна доставянето на ирански дронове за Русия нарушава резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2015 г. във връзка със споразумението за ядрената програма на Иран и настояват Гутериш да изпрати служители в Киев, които да проведат разследване.

„Съжаляваме, че ООН не е пристъпила към провеждане на нормално разследване на съобщеното нарушение“, заяви заместник-постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Уд на заседание на Съвета за сигурност. „Разочаровани сме, че Секретариатът, очевидно поддавайки се на руски заплахи, не е изпълнил мандата за разследване, който му е дал Съветът“, каза той.

В доклад до Съвета за сигурност по-рано този месец Гутериш заяви, че служители на ООН проучват наличната информация и своевременно ще бъдат докладвани евентуални заключения.

Попитан за оказвания натиск, Гутериш каза пред журналисти, че западните обвинения за снабдяване на Русия с ирански дронове, използвани в Украйна, се разглеждат „в по-широката картина на всичко, което правим в контекста на войната, за да установим дали и кога би трябвало“ да бъдат изпратени служители в Киев.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви пред Съвета за сигурност, че служителите на световната организация „не би трябвало да се поддават на натиск от западните страни“ и че „всякакви резултати от това псевдоразследване . . . са нищожни“.

Иранският постоянен представител в ООН Амир Иравани каза, че страната му не е снабдявала Русия с нищо, забранено от Съвета за сигурност. Той определи обвиненията като неоснователни и целящи да „отклонят вниманието от доставянето на огромни количества модерни въоръжения от западните държави за Украйна, за да се продължи конфликтът“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани