Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румънската армия купува 7 израелски дрона „Watchkeeper X“

[post-views]
В Косовска Митровица падна дрон на КФОР

Румъния чрез „Romtehnica“ и израелската компания „Elbit Systems“ подписаха рамково споразумение за доставка на „най-много“ седем военни дрона за румънската армия, предаде „Румъния Джърнъл“.

„Рамковото споразумение е с продължителност пет години и има за цел възлагането на последващи договори за доставка на не повече от седем системи за безпилотни летателни апарати „Watchkeeper X“ на обща стойност около 1,891 млрд. леи /385 млн. евро, бел.ред./ без ДДС“, се посочва в прессъобщение на румънското министерство на отбраната.

Производството на конструкцията на въздушната платформа и производството на конструкцията на контейнера на наземната командно-контролна станция, както и производството на електрически и механични компоненти от състава на системата, ще се извършва на територията на Румъния, при икономически оператори от националната отбранителна индустрия.

В същото време операциите по поддръжка на комплексно ниво по време на жизнения цикъл на дроновете „Watchkeeper X“ ще се извършват от икономически оператори от румънската национална отбранителна индустрия, така че в кризисни и военни ситуации да не се налага тези операции да се извършват извън националната територия, информира още Министерството на отбраната.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани