Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ са заловили през 2022 г. фентанил, достатъчен да убие всички американци

[post-views]
САЩ са заловили през 2022 г. фентанил, достатъчен да убие всички американци

Американската Агенция за борба с наркотиците (DEA) съобщи, че през 2022 г. е заловила такова количество фентанил, което е достатъчно, за да убие всички американци, предаде Би Би Си.

Конфискувани са 379 милиона дози фентанил, от който само два милиграма са достатъчни за причиняване на смърт.

DEA описа веществото, към което човек лесно се пристрастява и е 50 пъти по-силно от хероина, като най-смъртоносната наркозаплаха пред САЩ.

Агенцията казва, че по-голямата част от фентанила се вкарва в САЩ от Мексико.

Заловени са над 4500 кг фентанил, както и над 50,6 милиона хапчета фентанил, които са направени така, че да приличат на различни болкоуспокояващи, отпускани с рецепта. Това е повече от два пъти повече от конфискуваното през 2021 г.

Повечето от наркотика е бил произведен в тайни фабрики в Мексико от наркокартелите Синалоа и Халиско, които използват химикали с произход от Китай, посочва DEA.

Повече от 100 000 американци са починали от предозиране с наркотици миналата година, като за две трети от тях вината се приписва на фентанила.

Заловеният фентанил тази година е достатъчен да убие всичките 330 милиона жители на САЩ, посочва още Агенцията за борба с наркотиците

В допълнение към фентанила DEA е конфискува и почти 6000 кг метамфетамин, над 1950 кг хероин и повече от 200 тона кокаин.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани